domingo, 15 de noviembre de 2009

Planetes nans del Sistema Solar

Els cossos celestes més desconeguts del Sistema Solar, tal vegada són els plantes nans.

I també donen lloc a confusió, donat que Plutó és un d'ells i era fins fa poc considerat com un més dels planetes del Sistema Solar.

Un planeta nan és una categoria d'astres definit per una resolució aprovada per la Unió Astronòmica Internacional el 24 d'agost del 2006.

Aquesta resolució descriu les característiques que fan que un astre sigui considerat un planeta nan (les tres primeres són compartides amb els planetes i la quarta és la que els en diferencia):

1. És en òrbita al voltant d'una estrella, però no és ell mateix una estrella.

2. És prou massiu com per esdevenir, per la seva pròpia gravitació, un cos agregat i per adquirir, gràcies a l'equilibri hidrostàtic, una configuració arrodonida.

3. No és un satèl•lit.

4. No ha esvaït gravitatòriament de la seva òrbita altres cossos veïns.



Segons aquesta definició, Plutó es deixà de considerar un planeta -tal com es féu històricament- per esdevenir un planeta nan, perquè compleix la quarta característica: no ha esvaït els seus veïnats de la seva òrbita (el Cinturó de Kuiper).



Alguna cosa més sobre Ceres:

Va ser descobert l'1 de gener de 1801 des de Palerm (Itàlia) per Giuseppe Piazzi (1746 - 1826), sacerdot catòlic i educador, mentre treballava en la compilació d'un catàleg estel·lar. L'objecte va ser cautament anunciat pel seu descobridor com un cometa sense nebulositat més que com un nou planeta. Piazzi el va batejar com Ceres Ferdinandea per la Ceres, deessa romana de les plantes i l'amor maternal i patrona de Sicília, i pel rei Ferran I de les Dues Sicílies, patró de la seva obra. El cognom Ferdinandea es va eliminar per raons polítiques.



Finalment i després d'haver sigut considerat com el primer asteroide durant mes de 200 anys, el 24 d'agost de 2006 l'IAU ha decidit incloure'l en la nova categoria de planetes nans junt amb Plutó i Eris (abans 2003 UB313).

3 comentarios:

  1. ooohh!! nunca hubiera dicho que Ceres (planeta nan)fuera así... ¿y como lo han conseguido ver si está en el cinturón de asteroides?

    XD

    ResponderEliminar
  2. Esta información qe teneis, me ha servido
    muchas gracias por aver creado esta pagina con esto he echo resumenes i me han puesto un 8
    gracias a vosotros qe si no aviera encontrado esta pagina no se qe habria echo
    MUCHAS GRACIAS ! ! ! :D =)

    ResponderEliminar
  3. Desde Castellón de la Plana:

    Molt bona eixa pàgina web!! M'ha servit per a molt en el meu treball de ciències. Moltes Gràcies.

    ResponderEliminar